Istinomer prati izbore

0
80

Istinomer želi da obavesti svoje čitaoce i najširu javnost da ćemo svoje uobičajene aktivnosti u ovom izbornom ciklusu proširiti i jednom novom – naime, po prvi put će Istinomer biti u ulozi posmatrača regularnosti izbornog procesa.

Na sam dan izbora 940 Istinomerovih obučenih posmatrača biće raspoređeno na biračkim mestima širom Srbije na reprezentativnom uzorku, gde će u ime građana Srbije pratiti zakonitost svih izbornih radnji i obaveštavati javnosti i nadležne institucije o svakoj, pa i najmanjoj nepravilnosti.

Ovu novu ulogu prihvatili smo kao logičan nastavak svega onoga što na našem portalu radimo već godinama – borimo se za poštovanje procedura i demokratskih principa, borimo se za odgovornost za izgovorenu reč, za apsolutnu javnost i dostupnost podataka, za pravo javnosti da o svim pitanjima od javnog značaja sazna promptno i istinito.

Od 2009. kada je osnovan Istinomer, promenilo se u Srbiji nekoliko režima – svima smo iz dana u dan beležili ogrešenja o istinu, elementarnu logiku ili demokratske principe. Sva svoja znanja i stečene veštine upotrebićemo i na ovom novom zadatku.

U izbornom procesu pratićemo izjave političara i stranaka, trudićemo se da dokumentujemo sve izborne prekršaje i da ih prosledimo na ocenu našem pravnom timu, baš kao što će naši mobilni timovi biti svuda gde se događa bilo šta nepoželjno ili nezakonito, na šta nam naši posmatrači i građani budu skrenuli pažnju.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve kojima su demokratski i fer izbori na srcu, da budu naše oči i uši na terenu i da nas bez oklevanja o svemu što im se učini nepropisnim i obaveste, jer obaveštavajući nas obaveštavaće i najširu javnost.

Uvek smo se držali stava da je zaštita prava na javnost nužan demokratski princip. Što su građani obavešteniji to je manje nedefinisanog političkog prostora u kome nesmetano rastu korupcija, nepravda, nesloboda i nasilje.

Zato smo do 24. aprila na građanskoj straži.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here